به گزارش روابط عمومی دانشگاه آریا، روز شنبه مورخ ۱۴ حمل ۱۳۹۵ محفل رونمایی نخستین مجله علمی پژوهشی آریا در سالون کنفرانس های دانشگاه برگزار گردید.

محفل با تلاوت چند آیه از قرآن کریم توسط حافظ عبدالشکور عصمتی به ساعت ۱۰:۳۰ صبح آغاز گردید.

سپس عبدالمجید نصرتیار مؤسس و دبیرکل دانشگاه آریا ضمن خیر مقدم و خوش آمد گویی به مهمانان و تشکر و قدردانی از فعالیت های علمی و پژوهشی معاونیت علمی دانشگاه و سایر اساتید، با بیان این که انتشار مجلات موجب افزایش تولید جهانی علم و ارتقاء جایگاه علمی کشور می‌شود. گفت: که خوشبختانه کشور عزیزمان در این اواخر از رشد شتاب علمی مناسبی برخوردار بوده که ریشه در سیاستهای تعلیمی و فناوری نظام دارد؛ البته علم دوستی و عالم پروری مردم کشورمان نیز بی تأثیر نبوده است.

داکتر سید ابراهیم حکمت رئیس دانشگاه، باسردادن این شعار «علم از تحقیق لذت می برد» پیرامون اهمیت علم چنین بیان فرمودند: وقتی که در تاریخ گذشته گان، از مدرسه حرف می زنیم ، مدرسه های اسلامی  حیثیت دانشگاه های امروزی را داشتند و همینطور امام مالک که یک شخص سرمایه دار بود، بیشترین سرمایه خود را در خدمت مدرسه های اسلامی قرار میداد و همیشه در حمایت کسانی بود که به دنبال علم و تحصیل بودند؛ بر این اساس، در اسلام به ترویج علم بسیار تأکید شده است و یکی از راه‌های ترویج و نشر علم، چاپ مجلات در پایگاه های علمی است.

مولوی عبدالعزیز عزیز رئیس معارف ولایت بلخ در سخنان خود پیرامون اجتهاد چنین بیان فرمودند:

دانشمند باید بکوشد که از خود اثر علمی بجا بگذارد چون زندگی در ادوار مختلف همیشه پرسش های جدیدی را به میان میاورد و این پرسش ها باید پاسخی داشته باشد. بر این اساس شریعت اسلامی برای بشریت و جامعه اسلامی راه اجتهاد را باز گذاشته است،  چون دین اسلام یک دین بسیار گسترده و وسیع است، هیچگاه موضوعاتی را که قرآن کریم و پیامبر اکرم [ص] صراحتاً بیان نموده و یا مجتهدین کرام بدان اشاره کردند صرفا به آن محدود نمی سازد بخاطریکه ادوار مختلف همیشه  در آن مسایل جدیدی به میان می آید باید پاسخی و راه حلی برای آن باشد بناء اجتهاد راهش باز است گرچه بعضی از علما معتقد انسداد باب اجتهاد اند. بر این اساس بوده که باید تحقیق و پژوهش شود و هرکسی نتواند بدون علم فتوای بدهد، بنابراین پژوهش و تحقیق برای بدست آوردن پاسخ سوالات یقینا لازم و ضروری می باشد و رسالت دانشمندان و دانشگاهیان این است که روش تحقیق در علوم گذشتگان و عصر فناوری جدید را بیاموزانند.

قاضی سید محمد سامع رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر با بیان اینکه:

وقتی تمامی دانشگاه های دنیا مورد ارزیابی قرار می گیرد از یکطرف ساختمان و جایگاه دایمی آن مدار اعتبار است و از طرف دیگر اساتید، هیأت علمی و نشریات علمی آن مدار اعتبار می باشد، این ها مواردی اند که در معیار گذاری یک دانشگاه اثر گذارند. دانشگاه های مختلف دنیا از خود نشریات علمی معتبر در رشته های مختلفی دارند، اما در کشور عزیزمان با در نظرداشت مشکلات عدیده، فاقد چنین نشریات علمی اند. بر این اساس رونمایی نخستین مجله علمی پژوهشی در این دانشگاه کاری اثر گذار و الگو در میان دانشگاه های دیگر است.

پوهاند داکتر عبدالغفور همدل، پیرامون ارزش علم چنین بیان نمودند: خداوند با خلق انسان، علم را نیز در ذات او به ودیعه گذاشت، به همین دلیل ما چیزی را خلق نمی‌کنیم، بلکه علمی را که خداوند در نهاد ما گذاشته است، کشف می‌کنیم.

بعد از آن، پوهاند میر محمد ظاهر حیدری معاون علمی دانشگاه پیرامون طرز العمل مقالات مجله، ساختار مجله و هیأت تحریریه آن سخنانی ارزشمندی را ایراد فرموند.

عناوین مقالات این مجله قرار ذیل است:

1. مثنوی و نوبت داری در بین پیامبران/ دکتور سید ابراهیم حکمت.

2. توضیح فعالیت سیستم های مختلف بدن به اساس قوانین فزیک/ پوهاند میر محمد ظاهر حیدری.

3. بررسی تأثیر اشتغال زنان بر کیفیت زندگی و روابط اجتماعی خانواده/ حبیب الله بلخی.

4. شروط ضمن عقد در حقوق افغانستان/ دکتور محمد جاوید اصغری.

5. شناخت حقوق مالکیت ادبی و هنری با تأکید بر حقوق افغانستان/ بسم الله صفدری.

6. بلوغ و جایگان آن در تبیین انواع مسئولیت عبادی، مدنی و کیفری/ دکتور محمد صالح مصلح.

7. تغییر وضعیت اوتار قابضه بخاطر تقویه عضلات باسطه بعد از افتیدگی مچ دست/ پوهنمل دکتور قیس رهین.

اختتامیه محفل با دعای خیر در راستای توسعه علم و دانش و امنیت عام وتام و صلح و صفا در کشور توسط آقای سعیدی، یکتن از قلم بدستان و تاریخ نگاران در ولایت بلخ، به پایان رسید.